måndag 30 november 2015

Julen är här



Måndag och idag är det fem veckor kvar till tillträde till vårt hus. Det innebär att vårt hem sakta men säkert kommer att börja packas ner och en ordentlig rensning ska också göras. Därför kommer vi inte direkt att prioritera julen hemma hos oss så att vår variant av julgran i år är just nu denna bukett som jag band inför gårdagens glöggmingel. Nästa år ska jag lära mig att binda kransar så att jag kan göra en variant av detta fina arrangemang i ett av våra stora fönster. Men i år är det några julblommor och mer levande ljus än vanligt som är vårt julpynt, till min makes stora glädje. 


söndag 29 november 2015

Första advent


Första advent och dagen för vårt årliga adventsmingel. En tradition som från och med nästa år kommer att husera på betydligt större ytor. Något som kommer att behövas med tanke på att dagens två yngsta gäster kommer att vara betydligt mer rörliga nästa år och ytterligare två av våra nära vänner blir föräldrar i början på nästa år. 

Som vanligt gjorde vi det bästa för att sockerchocka våra vänner och ett nytt inslag för i år var förutom de inlagda clementinerna även tävlingen för bästa jultröja. Vann gjorde min kollega och hennes kompis som gjort egna som såklart innefattade pingviner. Nu avrundar vi denna helg som gått i julbakets tecken med att se sista avsnittet av Bron. 



lördag 28 november 2015

En mörk jul


I år låter jag julpyntet vara minst sagt diskret, inte för att jag brukar ha tomtar och julkrubba men i år är det mindre än vanligt. Några ljusstakar, en del julblommor och mycket ljus får sprida julstämning. Vi kommer inte att vara hemma över julen och precis när vi börjat skriva 2016 har vi tillträde till vårt hus. Så vårt nuvarande hem känns inte så himla prioriterat faktiskt. I morgon är det dock vårt årliga glöggmingel så vårt hem har fått lite kärlek idag trots allt. 

Om jag hade lagt mer energi på julen i år så hade jag velat ha samma känsla som i bilderna som Lo Bjurulf har stylat för Åhlens. Att jag älskar blått har nog inget missat och gärna i kombination med grått och som här, gröna växter. Blått är en färg vi verkligen kommer att ta med oss till huset.



Styling: Lo Bjurulf. Foto: Petra Bindel 



onsdag 25 november 2015

Sketch


I Fredag när vi var i London besökte vi på Sketch för att avnjuta deras afternoon tea i en minst sagt annorlunda miljö. Vi satt i the gallery och det var verkligen rosa. En trappa upp i en stor vit sal var toaletterna, inhysta en och en i stora ägg. På väggarna i The gallery hänger 239 stycken av David Shrigleys tavlor och skapar ett gigantiskt konstverk och en effektfull kontrast till den i övrigt väldigt rosa art deco inredningen. Shrigley har även gjort porslinet som maten serverades på och ur. Givetvis lämnade vi Sketch fullständigt sockerchockade och det gällde även mig faktiskt. Det är ju onekligen inte var dag man besöker ett ställe som detta. 






tisdag 24 november 2015

Julklappstips


En månad kvar till jul och jag är halvfärdig med mina julklappar. Ändå rätt bra jobbat om jag får säga det själv. Deadline är lucia. Då ska klapparna vara klara så att jag kan ligga på soffan och äta clementiner resten av december. De få stunderna när jag inte jobbar eller förbereder en flytt då. Så eftersom jag känner mig i så bra fas så kommer här ett gäng klapptips som jag mer än gärna själv hade fått, eller gett bort. 

Under granen nere i Skåne får gärna Modekokboken ligga. Eller Poem av Jesper Waldersten. Fast böcker är i och för sig alltid en bra present, både skönlitteratur och table books. Den klassiska Lyngby vasen är faktiskt en vas som jag uppriktigt saknar i min vasgarderob. När jag har den tror jag faktiskt att jag har vaser för de flesta buketter. I nya huset ska vi ha mörkblå soffor och det innebär att jag kanske inte kan ha alla mina mörkblå kuddar utan behöver komplettera och byta ut. Denna från Nina Kullberg hade passat finfint. Jag är väldigt frusen av min så en ny pyjamas står på önskelistan. Att få en pyjamas i julklapp räddar ju även resten av julhelgens outfit då man kan mysa omkring i den hela helgen. Denna kommer från Rayville. Doftljus från Byredo är alltid ett säkert kort och årets säsongsdofter verkar onekligen lovande. I vårt nya hus har vi ett gigantiskt badrum med jättemycket hyllor. Det innebär att jag bland annat önskar mig matchande handdukar, dessa kommer från Ellos. När jag var på Engelska tapetmagasinet och tittade på färg så såg jag även dessa fina ljusstakar från Tingest. Snälla tomten...

måndag 23 november 2015

London

Så var vi hemma från en väldigt trevlig weekend i London med goda vänner som gav oss helgen i bröllopspresent. Min kamera är som vanligt välfylld, dock inte så välfylld som vanligt. Anledningen till det är nog främst att det var för kallt för att gå utan handskar någon längre stund. Plus att vi varit på många coola ställen men ett gemensamt drag har varit bristande ljus. Vad sägs om en mexikansk restaurang i en källare där ingången snarare får en att tro att man är på väg till något mer barnförbjudet. Eller baren som ligger väl gömd på en Dim Sum restaurang i Chinatown. Vi besökte även den enda puben i London med Michelinstjärna där vi åt Söndagsmiddag igår. I lördags avrundade vi kvällen i baren på Mandarin Oriental där jag drack goda alkoholfria drinkarna och killarna i sällskapet utforskade det starkare utbudet. Jag bör, efter en del kommentarer tillägga att jag inte är gravid utan nästan alltid dricker alkoholfritt. I fredags drack vi afternoon tea på ett ställe som jag varmt rekommenderar men mer om det när jag tagit igen lite sömn. 

Ljust, men svinkallt var det i alla fall i lördags när vi besökte Maltby street market tillsammans med resten av svenskarna som besökte London i helgen. Att plocka ett tips som stått i Ica Buffé var kanske inte helt genomtänkt. 







fredag 20 november 2015

Steget ut ur min kritvita box


Vår flytt närmar sig med stormsteg även om det verkligen inte känns så när jag tittar på min otroligt långa listan på saker som ska göras innan dess. Det mesta är jobbrelaterat men även på det privata planet är listan lång. Igår kväll landade vi till exempel till London där vi nu befinner oss. Ännu en otroligt fin bröllopspresent. 

Förra helgen var vi på en blixtvisit hos mina föräldrar. Förutom att äta god mat och tillbringa tid med dem så tittade jag på mängder av tyger till huset. Inte för att vi ska beställa tyger nu eftersom vi inte riktigt valt alla färger till väggarna men för till sovrummet tänker jag någon av dessa. Jag känner mig onekligen väldigt vågad då jag verkligen tagit steget ut ur min kritvita box. Till min makes stora glädje. 

torsdag 19 november 2015

Nordhemsgatan 16

Bilder från Entrance via hemnet. Fotograf: Jonas Berg

Entrance levererar verkligen många fina objekt för tillfället. Denna Göteborgstvåa är ytterligare en pärla. Förutom det mest uppenbara, det vill säga den väldigt fina kakelugnen och den vackra stuckaturen så är det tavelväggen som jag spanat in mig på. En fin mix av tavlor och fin hängning. Den landar direkt i min inspirationsmapp för nya huset. Nu ska jag bara komma över min spikskräck också. Det finns massa fina bilder från denna lägenhet att spana in HÄR

tisdag 17 november 2015

Ready for takeoff


För ett tag sedan släppte Sofi Fahrman sin bok "Ready for takeoff" som är en kombinerad kok och resebok kan man säga. Goda recept och massa roliga restaurangtips i New York, Los Angeles, St Tropez, Verbier och Stockholm. I boken finns det många recept som jag ska laga och idag när Henrik inte är hemma så har jag gjort en variant på kålsalladen nedan. Han delar nämligen inte riktigt min kärlek till kål i alla dess former. Hur som helst är boken himla trevlig och ett roligt presenttips. 
På tal om storstäder så ska jag nu förbereda packningen inför en resa till en annan storstad på torsdag. Men först blir det Stockholm i morgon. 




måndag 16 november 2015

Frukostfavorit


Jag har en ny frukostfavorit som jag gärna äter när jag har tid. Vilket jag förvisso nästan aldrig har då jag är på gymmet jättetidigt på morgnarna och brukar ha med mig en kall overnight oats som jag äter när jag väl är på kontoret. Men de få gånger jag har tid att äta frukost hemma så äter jag gärna morotsgröt. Jag blandar havregryn, pumpakärnor, solrosfrö och en finriven morot med vatten eller osötad mandelmjölk och låter den puttra på spisen till den får bra konsistens. Ibland har jag andra fröer i också men basen brukar vara dessa. Jag smaksätter med mycket kardemumma och lite kanel, jag har även testat med vaniljpulver. När det är klar toppar jag med en riven morot och kokos. Min nya grötfavorit. 


söndag 15 november 2015

Sylvestergatan 7


Trots att vi nyss köpt hus och jag egentligen borde sluta kolla hemnet av privata skäl så är mina sparade sökningar fortfarande många. Jag tittar på villor i Göteborg med omnejd utan riktig anledning. Större bostadsrätter i innerstan för kompisars räkning och att även de nyligen köpte hus har jag lite förträngt. Jag tycker att det är roligt och inspirerande. Allra helst tittar jag ju på objekt som inte är perfekta men som har stor potential. 

Sen så hittar man de där andra objekten. Som till exempel detta som ligger på Sylvestergatan här i Göteborg. 145 kvadratmeter med vackra golv, behaglig färgskala och respektfull renovering. Med smart förvaring i badrummet och ett kök där man bevarat en del av lägenhetens historia. En inredning som för all del innefattar en del av de produkter som i alla fall jag börjar bli rätt trött på. Men jag ser även många personliga detaljer och tavelväggen i matsalen har jag sparat för framtida inspiration. Bostaden säljs av Entrance och samtliga bilder hittar du här





Bilder: Entrance via Hemnet. Fotograf: Anders Bergstedt

lördag 14 november 2015

En mörk värld


Vi vaknade upp till en mörk värld idag. En värld där friheten åter igen blev något mindre. Friheten att ta äta en middag på en restaurang, att gå på en konsert eller se en fotbollsmatch. Den frihet som ska vara en självklarhet. Vi vaknade upp till ett Paris som förändrats. Denna fantastiska stad som en helt vanligt fredagkväll förändrades in i dess själ och för över 120 personer så fanns det ingen morgondag.  Det är en sorglig dag. För Paris. För den fria värld som vi är en del av. Jag ber inte för Paris då jag inte tror på bön men jag tänker, känner, reflekterar, diskuterar och fäller en tår.

Bild 1: Pinterest, Bild 2: från min och Henriks resa till Paris förra våren. 

torsdag 12 november 2015

Öppet husligheter


Igår anordnade Maria Soxbo som driver bloggen husligheter en ytterst trevlig afterwork i Grandpa´s butik. Förutom trevliga sällskap i form av bland annat Johanna, Martin och Fanny så fick vi titta på produkterna från Low key goods, Grandpa´s egna märke. Jag hittade bland annat ett väldigt fint datorfodral som jag skulle vilja ha men är medveten om att jag skulle smutsa ner det innan pengarna dragits från mitt konto. Martin var mest nyfiken på vad skärbrädan kostade. Vi fick supergod vegetarisk mat från Jinx Food Truck och lyssnade på ett föredrag av Emma Von Brömssen. Sen var jag tvungen att smita eftersom jag som vanligt hade ett späckat schema för kvällen. Och nu är jag i Malmö och har lagt mig i sängen och är helt slut efter en dag som inneburit väldigt tidig uppstigning efter allt för få timmars sömn, många möten, två event och en middag på Bastard. 






Tack för bilderna Grandpa

måndag 9 november 2015

Önskeoutfit

Nu är den perioden här. Den där hektiska perioden när kalendern är väldigt fulltecknad både när det kommer till jobb men även privat. Tiden då det ganska ofta händer att jag går från kontoret till något festligare evenemang. Då skulle denna outfit passa bra. Jag har ett par utställda kostymbyxor från Lindex som är ett riktigt budgetfynd. Nu kommer samma modell fast i satin och det känns ju lite lagom festligt, både till blusen men även till en snygg stickad tröja. På tal om blus, denna med stenar på kragen kommer från Mango. Under blusen hade till exempel denna BH från HM passat fint. Från Lite kalabalik kommer halsbandet Lite darling mini och idag måndag får du 20 % på hela lite kalabaliks sortiment med koden "monday". Jackan som kanske inte är den optimala för Göteborgs väder kommer från costummade och är en taxijacka. Det vill säga en jacka man har på sig när man enbart går in och ut ur en taxi. Det passar förvisso bra för att det är även skorna från Rizzo. Ett par extra höga handskar är både snyggt och praktiskt även om outfiten i övrigt kanske inte är så himla praktisk. Väskan, en klassisk bucket bag, kommer från Åhlens




söndag 8 november 2015

Brunchtips


Min make befinner sig i Sölvesborg för att se ÖIS förhoppningsvis gå upp i Superettan så istället för kvalitetstid med min man så har jag bland annat varit på yoga, tvättat och städat och nu ska jag ägna resten av dagen åt att plugga då jag går en kurs på distans på Berghs School of Communications. Så avrundar jag en helg som i övrigt innefattat en lugn hemmakväll med ett par avsnitt av Narcos, en heldag med diskussioner om bostadspolitik med Moderaterna, en ytterst trevlig födelsedagsmiddag som resulterade i sen hemgång. En fin helg med andra ord. 

Efter mitt yogapass och lite hemmafix så gjorde jag en riktigt favoriträtt för brunch, vilket är bakat ägg fyllt av godsaker. I detta fallet hade jag vitlöksfräst svamp och grönkål toppat med parmesan och därefter knäckte jag två ägg över och in i ugnen tills äggen stelnat. Till det gjorde jag en sallad med mer av svamp och kålfräset blandat med rostade pumpakärlor och apelsin.  


fredag 6 november 2015

En stor nyhet och novembers önskelista

Min önskelista för November är egentligen jättelång och innehåller massa stora saker som soffor, matbord och trädgårdsredskap. Vi har nämligen köpt hus vilket många av er nog redan har sett på Instagram. Men det har vi och det ska bli superkul att efter årsskiftet ha tillträde till vårt hus som kommer att passa oss så himla bra. Så räkna med att min blogg kommer att få en riktig nytändning vilket känns välbehövligt efter att den minst sagt blivit eftersatt under hösten. 

Vi kommer att behöva en hel del belysning till huset men just belysning är en sådan sak som får växa fram så vi kommer att se till att det lyser där det behöver lysa och sedan byter vi ut lampor efter hand till de vi verkligen vill ha. Till köket hade till exempel dessa från Artek passat ypperligt över vår köksö och denna PH-lampa från Louis Poulsen står alltid på min önskelista. På förra helgens besök på Fäviken så köpte jag en av Magnus Nilssons böcker. Jag ångrar att jag inte köpte The nordic cookbook också. Står absolut på listan. På tal om böcker så skulle jag behöva ett bokstöd till våra hyllor som ska fyllas med böcker i nya huset. Dessa kommer från Skultuna. Ett nytt bäddset i tvättad satin står också på önskelistan eftersom jag för tillfället är lite trött på känslan av att det aldrig är riktigt bäddat som infinner sig med de linnelakan som används mest här hemma. Detta från Ellos skulle passa bra. Vi har köpt ett hus där ett av badrummen är jättestort. Så stort att jag önskar mig en rottingfåtölj att ha där. Denna från Sika design står på önskelistan. En morgonrock i linne kommer även den göra sig bra i det jättestora badrummet. 




torsdag 5 november 2015

Mariagatan 19 A

Stylisten Joanna Bagge som driver Kvart interiör säljer sin lägenhet. Bilderna från hennes stilsäkra hem har florerat i mitt facebook- och pinterestfölde hela veckan men nu ligger den äntligen ute till försäljning. Finast är ju denna vägg som i hennes fall agerar som en avskiljare mellan hennes sovrum och ett barnrum men jag hade gärna haft den av rent estetiska skäl. Se alla bilder och mängder av smarta lösningar här. 


Bilder: stadshem Foto: Jonas Berg 

onsdag 4 november 2015

Gömma


Jag vet inte hur det ser ut hemma hos er men hemma i vår hall ligger det alltid nycklar, mynt och andra småsaker på en hylla i hallen. Vilket ser väldigt tråkigt ut eftersom det är det första man ser. Därför står denna gömma på min önskelista så att jag på ett snyggt sätt kan dölja de där sakerna. Min favorit är den näst största i grått. Det är Mattias Stenberg som formgivit den för Klong och den finns att köpa på bland annat Norrgavel
Bild från Klong

tisdag 3 november 2015

Korbo


Jag har alltid tyckt om Korbos fina trådkorgar men eftersom de är i rostfritt så hade det liksom aldrig blivit så att jag köpt dem även om jag varit nära många gånger. Nu kommer de i både mässing och koppar och mässing är ju verkligen ett av mina favoritmaterial. Den i mässing hade gjort sig väldigt bra i vårt kommande badrum där den gärna hade fått stå och bli finare med åren. De fina bilderna är stylade av ingen mindre än Sarah Widman




måndag 2 november 2015

Veckans bukett


Det där med att binda egna mina egna buketter kan vara vanskligt. Resultatet kan nämligen bli minst sagt udda. Som denna som står hemma hos oss just nu till exempel och ser mest konstig ut. Har dock stora förhoppningar om att den kommer att bli ganska fin bara grässtråna slutar stå rakt upp. Sen kommer nog min bukett med favoriten eucalyptus, krysantemum och pampasgräs bli rätt fin ändå. Något jag ska komma ihåg att så nästa år är olika fina grässorter och hoppas på att rådjuren inte äter upp dem också. 

söndag 1 november 2015

Fäviken magasinet

I torsdags efter jobbet hoppade jag och Henrik på nattåget till Östersund och 06.30 i fredags var vi framme. Efter att ha hämtat ut en hyrbil begav vi oss mot Åre där vi tillbringade dagen för att sedan bege oss mot anledningen för vår resa, nämligen Fäviken magasinet. Efter att ha åkt en bra bit i dimman på en grusväg så kom vi fram till denna omtalade restaurang där Magnus Nilsson lagar fantastisk mat och som Guide Michelin inte ännu besökt och de har verkligen missat något. 



Vi fick nämligen två av de åtråvärda platserna på denna speciella restaurang i bröllopspresent av ett gäng kompisar. Två av tjugofyra matplatser och två av tolv av sovplatserna. Då har de ändå utökat antalet sittplatser med åtta stycken det senaste året. Vi hade egentligen ingen aning om vad som väntade oss. Efter att vi hade fixat till oss så satte vi oss framför brasan och då började det komma tallrikar. Närmare bestämt sju stycken kom det när vi satt där framför brasan. Både min och Henriks favorit syns på bilden med trälådan nedan, nämligen flottyrkokt grishuvud med krusbär och dragonsalt. Maten är förvånansvärt närproducerad och de jobbar mycket med fermentering och inläggningar. I alla fall vid denna tiden på året.




Efter dessa delikata aptitretare gick vi upp en trappa fick vara med om en unik upplevelse. Servicen är speciell. Avslappnad men när det kommer till maten är det blodigt allvar. Man får veta vad man har på tallriken precis innan man ska äta respektive rätt. Det finns alltså ingen meny och man har ingen aning om hur många rätter det är kvar. Min favorit var kungskrabban med nästan bränd grädde. Jag som sagt att jag inte gillar krabba. Det gör jag numera. Snyggast var pilgrimsmusslan som kom i sitt skal på en bädd av mossa och som var tillagad över björkkol och enekvistar.






Menyn vi åt bestod av 27 serveringar och vi fick en upplevelse som vi aldrig kommer att glömma. Efter servering 24 gick vi åter ner och satte oss framför brasan och det fortsatte att komma ut tallrikar med sötsaker, hemmagjord likör och egengjord snus. Snusen hoppade jag dock över. Bredvid oss satt ett irländska par som kommit till Sverige enbart för att äta på Fäviken och jag förstår dem. En upplevelse värd den inte helt smidiga resan och en bröllopspresent som vi aldrig kommer att glömma. 



När vi vaknat och fortfarande var mätta så var det dags för frukost. Man sitter vi samma bord som kvällen innan och frukosten står redan uppdukat på respektive bord. Fävikens galet goda gröt kom inte med på bild och det gjorde inte heller hallongrottorna som gräddades framför våra ögon och som serverades direkt från ugnen och smälte i munnen. 


Sen njöt vi av omgivningarna innan vi lämnade Fäviken med en känsla av att ha upplevt något som är få förunnat. Därefter åkte vi till Östersund där vi tillbringade en hel dag och insåg att det inte är helt lätt att fördriva en hel dag där. Men efter att ha avverkat alla sevärdheter, bio och middag på trevliga Jazzköket hoppade vi åter igen på nattåget och åkte hem. En väldigt fin upplevelse rikare.